Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
Seuraava revisio Both sides next revision
luomuwiki:luomulaidun [2015/12/16 14:43]
pirkko_t [Laidunnus vaatii suunitelmallisuutta]
luomuwiki:luomulaidun [2015/12/16 14:47]
pirkko_t [Laidunnus vaatii suunitelmallisuutta]
Rivi 5: Rivi 5:
  
 ==== Laidunnus vaatii suunitelmallisuutta ==== ==== Laidunnus vaatii suunitelmallisuutta ====
 +{{ :​luomuwiki:​heinae2013_003_769x1024_.jpg?​nolink&​300|}}
  
 Laidunrehun energia-arvo riippuu sen korjuuasteesta. Laidunnurmi tulisikin syöttää lypsylehmille aina mahdollisimman nuorena, mutta kuitenkin sen verran pitkänä että korkeatuotoksinenkin lehmä saa sieltä riittävästi kuiva-ainetta. Laidunten kasvukyvyn arvioinnissa on oltava realistinen ja huomioitava,​ ettei lohkoja syötetä liian tarkkaan, jotta ne jaksavat lähteä uudelleen kasvuun. Laidunnurmia kannattaa hoitaa mieluummin joka syötön jälkeen tehtävillä puhdistusniitoilla kuin liian tarkalla syöttämisellä. Kasvuston loppukorkeuden lohkoa vaihdettaessa tulee olla vähintään 10–12 cm. Laidunten syöttö aloitetaan keväällä mahdollisimman aikaisin ja kesälläkin viimeistään kun kasvusto on noin 25 cm korkeaa. Lypsylehmille ei sovellu vanha laidun eikä tässä tapauksessa määrä korvaa laatua, joten vanhentuneet laitumet jätetään umpilehmille ja nuorkarjalle. Myös pikkuvasikat tarvitsevat huippulaatuiset ja puhtaat laidunruohot nurmensyönnin opetteluun. Laidunrehun energia-arvo riippuu sen korjuuasteesta. Laidunnurmi tulisikin syöttää lypsylehmille aina mahdollisimman nuorena, mutta kuitenkin sen verran pitkänä että korkeatuotoksinenkin lehmä saa sieltä riittävästi kuiva-ainetta. Laidunten kasvukyvyn arvioinnissa on oltava realistinen ja huomioitava,​ ettei lohkoja syötetä liian tarkkaan, jotta ne jaksavat lähteä uudelleen kasvuun. Laidunnurmia kannattaa hoitaa mieluummin joka syötön jälkeen tehtävillä puhdistusniitoilla kuin liian tarkalla syöttämisellä. Kasvuston loppukorkeuden lohkoa vaihdettaessa tulee olla vähintään 10–12 cm. Laidunten syöttö aloitetaan keväällä mahdollisimman aikaisin ja kesälläkin viimeistään kun kasvusto on noin 25 cm korkeaa. Lypsylehmille ei sovellu vanha laidun eikä tässä tapauksessa määrä korvaa laatua, joten vanhentuneet laitumet jätetään umpilehmille ja nuorkarjalle. Myös pikkuvasikat tarvitsevat huippulaatuiset ja puhtaat laidunruohot nurmensyönnin opetteluun.
Rivi 17: Rivi 18:
 * Lähellä maksimaalista syöntimäärä suomalaisella laitumella ​ * Lähellä maksimaalista syöntimäärä suomalaisella laitumella ​
  
-==== Laidunten ​kasveija ​====+==== Laidunten ​kasveja ​====
  
 Laidunnurmien peruskasveja ovat palkokasveista valkoapila ja keltamaite sekä harkiten muut apilat tai mailaset. Heinäkasveista nurminata ja niittynurmikka ovat jälkikasvultaan hyviä. Timotein satomäärät laidunnurmissa tahtovat jäädä alhaisiksi. Suostuisilla alueilla seokseen kannattaa lisätä englannin raiheinää. Erilaisten yrttien mukanaolo seoksessa tuo kivennäis- ja hivenaineipitoisuuksiin oman lisänsä. Laidunnurmien peruskasveja ovat palkokasveista valkoapila ja keltamaite sekä harkiten muut apilat tai mailaset. Heinäkasveista nurminata ja niittynurmikka ovat jälkikasvultaan hyviä. Timotein satomäärät laidunnurmissa tahtovat jäädä alhaisiksi. Suostuisilla alueilla seokseen kannattaa lisätä englannin raiheinää. Erilaisten yrttien mukanaolo seoksessa tuo kivennäis- ja hivenaineipitoisuuksiin oman lisänsä.

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.