Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
luomuwiki:luomumerkit [2016/01/13 10:30]
maija
luomuwiki:luomumerkit [2016/01/13 10:31]
maija
Rivi 13: Rivi 13:
 {{:​luomuwiki:​merkit_aurinko.gif?​nolink |}}Aurinkomerkki on Suomen oma kansallinen luomumerkki,​ jolla varustetun tuotteen on täytettävä EU:n luomuasetuksen ehdot. Lisäksi Aurinkomerkillä varustetun tuotteen on oltava suomalaisen luomuvalvontaviranomaisen valvonnassa. Merkin käyttöoikeuden myöntää Evira. Aurinkomerkin voi saada sekä suomalainen että tuontiluomutuote. {{:​luomuwiki:​merkit_aurinko.gif?​nolink |}}Aurinkomerkki on Suomen oma kansallinen luomumerkki,​ jolla varustetun tuotteen on täytettävä EU:n luomuasetuksen ehdot. Lisäksi Aurinkomerkillä varustetun tuotteen on oltava suomalaisen luomuvalvontaviranomaisen valvonnassa. Merkin käyttöoikeuden myöntää Evira. Aurinkomerkin voi saada sekä suomalainen että tuontiluomutuote.
  
-{luomuwiki:​leppis_luomu_300-130x130.jpg?​nolink |}}Leppäkerttumerkki on Luomuliiton myöntämä ja valvoma luomumerkki,​ joka myönnetään vain suomalaisille luomutuotteille. Siihen voidaan merkitä tarkemmin myös alue, josta tuote on peräisin, esimerkiksi Pirkanmaa, Lounais-Suomi,​ Pohjois-Savo jne. Leppäkerttumerkillä varustetun tuotteen on täytettävä EU:n luomuasetuksen ehdot.+{{luomuwiki:​leppis_luomu_300-130x130.jpg?​nolink |}}Leppäkerttumerkki on Luomuliiton myöntämä ja valvoma luomumerkki,​ joka myönnetään vain suomalaisille luomutuotteille. Siihen voidaan merkitä tarkemmin myös alue, josta tuote on peräisin, esimerkiksi Pirkanmaa, Lounais-Suomi,​ Pohjois-Savo jne. Leppäkerttumerkillä varustetun tuotteen on täytettävä EU:n luomuasetuksen ehdot.
  
 {{:​luomuwiki:​merkit_demeter.gif?​nolink |}}Myös Demeter-merkki kertoo tuotteen olevan luomua. Merkkiä voivat käyttää vain Biodynaamisen yhdistyksen jäsenet, jotka ovat sopineet yhdistyksen kanssa merkin käytöstä. Tuotteen ainesosista pitää 90 % olla Biodynaamisen yhdistyksen tuotantoehtojen mukaisesti tuotettuja. Merkki on Biodynaamisen yhdistyksen hallinnassa ja sama yhdistys myöntää merkin sekä valvoo sen käyttöä. {{:​luomuwiki:​merkit_demeter.gif?​nolink |}}Myös Demeter-merkki kertoo tuotteen olevan luomua. Merkkiä voivat käyttää vain Biodynaamisen yhdistyksen jäsenet, jotka ovat sopineet yhdistyksen kanssa merkin käytöstä. Tuotteen ainesosista pitää 90 % olla Biodynaamisen yhdistyksen tuotantoehtojen mukaisesti tuotettuja. Merkki on Biodynaamisen yhdistyksen hallinnassa ja sama yhdistys myöntää merkin sekä valvoo sen käyttöä.
Rivi 22: Rivi 22:
  
 Edellä on esitetty yleisesti käytössä olevat luomumerkit Suomessa. Tuotetta ei saa nimetä luomutuotteeksi,​ ellei se täytä jotakin yllä olevista vaatimuksista. Jos tuotteessa on luomuaineksia,​ voidaan ne mainita aineosaluettelossa. Luomuainekset pitää eritellä ja siihen on Eviralla omat ohjeensa. Edellä on esitetty yleisesti käytössä olevat luomumerkit Suomessa. Tuotetta ei saa nimetä luomutuotteeksi,​ ellei se täytä jotakin yllä olevista vaatimuksista. Jos tuotteessa on luomuaineksia,​ voidaan ne mainita aineosaluettelossa. Luomuainekset pitää eritellä ja siihen on Eviralla omat ohjeensa.
 +
 +[[http://​luomu.fi/​ruoka/​luomumerkit/​|Lähde Luomuliitto]]

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.