Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Viimeisin revisio Both sides next revision
luomuwiki:usein_kysyttyae [2016/03/06 11:59]
olli_valtonen
luomuwiki:usein_kysyttyae [2016/03/06 12:56]
olli_valtonen
Rivi 78: Rivi 78:
  
  
-Palkokasvien typensidonta edellyttää,​ että maassa on sopivia Rhizobium-nystyräbakteereita. Apiloille ja virnoille sopivia bakteereita on riittävästi monilla pelloilla, mutta herneen tai pavun nystyräbakteereita on paljon vähemmän. Sitä varten on peltomullasta kerätty sopivia bakteerikantoja ja lisätty niitä laboratoriossa. Ymppäämällä siemen näillä bakteerivalmisteilla typensidonta varmistuu. Ymppäys on tarpeellisinta herneelle ja pavulle ja apilallekin,​ kun niitä viljellään ensi kerran jollakin pellolla, ja varsinkin, jos maa on hapanta. Jatkuvaa ymppäystä kuitenkin voi suositella koska esimerkiksi Luken kokeissa vihantaherneellä saatiin 1000 kakg/ha sadonlisäys lohkolla, jossa oli aikaisempinakin vuosina ollut ympättyä hernettä.+Palkokasvien typensidonta edellyttää,​ että maassa on sopivia Rhizobium-nystyräbakteereita. Apiloille ja virnoille sopivia bakteereita on riittävästi monilla pelloilla, mutta herneen tai pavun nystyräbakteereita on paljon vähemmän. Sitä varten on peltomullasta kerätty sopivia bakteerikantoja ja lisätty niitä laboratoriossa. Ymppäämällä siemen näillä bakteerivalmisteilla typensidonta varmistuu. Ymppäys on tarpeellisinta herneelle ja pavulle ja apilallekin,​ kun niitä viljellään ensi kerran jollakin pellolla, ja varsinkin, jos maa on hapanta. Jatkuvaa ymppäystä kuitenkin voi suositellakoska esimerkiksi Luken kokeissa vihantaherneellä saatiin 1000 kakg/ha sadonlisäys lohkolla, jossa oli aikaisempinakin vuosina ollut ympättyä hernettä.
  
 ??? 9. Miksi käyttää viherlannoitusta vaikka lantaa on saatavilla yllin kyllin? ??? 9. Miksi käyttää viherlannoitusta vaikka lantaa on saatavilla yllin kyllin?
  
-!!! Erityisesti karjattomilla tiloilla ​on paljon viherlannoituspeltoja,​ viljatiloilla yleensä 30 prosentista ​noin puoleen pinta-alastaSe on paljonkoska tältä alalta ​ei saada paljoakaan myyntituloja ja myös pinta-alatuet ovat usein muuta viljelyä huonommat.+!!! Viherlannoituksen osalta on hyvä huomioida vihermassan kautta tapahtuva humuksen lisääminen maahan. Tavallisimman viherlannoituskasvimme puna-apilan juuriston määrä ​on noin 5000 kg kuiva-ainetta hehtaarilla,​ kun se viljoilla esimerkiksi on 1000-2000 kg/haHyvin monella luomutilalla ​on lohkoja joilla maanrakenteen osalta tarvitaan hoitotoimenpiteitä. Toisaalta syväjuurilla kasveilla tehdään tehokasta maarakenteen muokkaustamitä muilla viljelykasveilla ​ei saada aikaiseksi. Viherlannoitusta voidaan käyttää esimerkiksi jankkuroinnissa rakenteen sitomiseen.
  
-Viherlannoitusta tarvitaan kaikissa viljelykierroissa huomattava määrä. Viherlannoitukset sitovat typpeä maahanmutta niiden tärkein tehtävä lienee kuitenkin maan rakenteen parantaminen. Tavallisimman viherlannoituskasvimme puna-apilan juuriston ​määrä on noin 5000 kg kuiva-ainetta hehtaarilla,​ kun se viljoilla esimerkiksi ​on 1000-2000 kg/ha.+Vaikka lannoitus olisi muuten hoidettukannattaa huomioida ​apilan juuriston ​vaikutus maamineraalien rapautumiseen sekä ravinteiden kierrätykseen. Esimerkiksi hidasliukoisen biotiitin vaikutuksen nopeuttamiseen viherlannoitusnurmella ​on positiivinen vaikutus.
  
-Toinen syy miksi viherlannoitusta tarvitaan, ovat rikkakasvien ja kasvitautien säätely. ​Nyrkkisääntönä on annettu, että kolme luomuviljaa peräkkäin on maksimi, sen jälkeen ​tarvitaan nurmiKäytännössä se on viherlannoitusnurmi. Jotta vaikutus rikkaruohoihin on tehokas, nurmi pitäisi niittää. +Toinen syy miksi viherlannoitusta tarvitaan, ovat rikkakasvien ja kasvitautien säätely. ​Rikantorjunnan sijoittaminen viherlannoituksen yhteyteen antaa monesti parhaimman lopputuloksen. Alkukesän mekaanisen muokkauksen ​jälkeen ​voimakkaalla viherlannoituksella jatketaan rikan torjuntaaVastaavasti nurmen jälkeen juolan torjunta ​on helppoa koska juolan juuret ovat silloin hyvin pinnassa.
- +
-Luomuehdoissa edellytetään myös, että vähintään 30 % viljelykierrosta on palkokasveja tai syväjuurisia kasveja, eli käytännössä rehunurmia tai viherlannoitusta. Lyhyellä ajanjaksolla tärkein syy tähän sääntöön on taata kiertojen toimivuus ja siten myös maksettujen tukien tarkoituksenmukainen käyttö. Takana ​on myös suuri ajatus, että jokaisen luomumaatilan edellytetään osallistuvan ilmakehän typensidontaan,​ eikä vain ostavan typpeä lannan mukana muilta tiloilta.+
  
 ??? 10. Ennen vanhaan eläimiä pidettiin monesti lannan takia - onko asia samoin yhä luomutuotannossa?​ ??? 10. Ennen vanhaan eläimiä pidettiin monesti lannan takia - onko asia samoin yhä luomutuotannossa?​

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.