Peltoviljely - kylvösiemenien tuotanto

Luonnonmukaisen tuotannon lähtökohta on, että käytettävä kylvösiemen on tuotettu luomutuotannon periaatteiden mukaisesti. Tuotantoehtojen mukaan luomusiementä on käytettävä kaikista lajeista ja lajikkeista, joista luomulaatuista siementä on saatavissa EU:n alueelta. Tavanomaisesti tuotetun peittaamattoman lisäysaineiston käyttö on mahdollista vain eräissä poikkeustapauksissa Ely-keskuksesta vuosittain haettavalla luvalla.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ylläpitää rekisteriä saatavilla olevasta luomulisäysaineistosta sekä pelto- että puutarhakasvien osalta. Teollisuuden laatujärjestelmät edellyttävät viljaeriltä tasaista laatua, mikä korostaa sertifioidun siemenviljan merkitystä.

Luomusiemenen tuottamisessa on huomioitava erityisesti kantasiemenen vaatimukset (kantasiemen tarkoittaa siemenviljelyksen perustamiseen käytettävää siementä) sekä siemenviljelyksen esikasvirajoitukset ja eristysvaatimukset. Nämä ja muut siementuotannon sertifioinnin vaatimukset esitetään Eviran oppaassa siementuottajille.

Sertifioinnin edellytyksenä on kenttäkoetarkastus, joka tehdään ennen siemenen puintia. Se on Siementarkastusosaston koekentällä suoritettava aitoustarkastus. Se tehdään viljojen, herneen, härkäpavun, rypsin, rapsin ja pellavan sekä nurmi- ja nurmipalkokasvien perussiemenerille sekä tietyille sertifioidun siemenen luokille.

Luomusiementuotannon haasteita

Rikkakasvit, kuten juolavehnä, saunakukka, hevonhierakka ja tattaret, voivat olla ongelma nurmi- ja nurmipalkokasvien luomusiementuotannossa. Niiden siementä on vaikea lajitella pois siemenerästä tai lajittelutappio voi muodostua kohtuuttoman suureksi. Niinpä siemenviljelys kannattaa perustaa juolavehnättömälle alueelle tai ainakin puida juolavehnäiset laikut erikseen. Saunakukkaa ja muita yrttimäisiä rikkoja kannattaa kitkeä kasvustosta, ellei se ole mahdotonta suuren määrän tai kasvuston lakoontumisen takia. Luomuviljan kantasiemenen tulee olla tervettä (esim. ohran viirutauti, lentonoet, vehnän haisunoki).

Luomusiemenen tuotanto ja markkinointi

Luomusiemenen tuotannosta kannattaa tehdä sopimus tai varmistaa muuten siemenerän meno kaupaksi. Siemenliikkeet tekevät viljelysopimuksia luomusiemenestä.


Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.