Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
luomuwiki:lampaat [2015/12/10 16:29]
pirkko_t [Lampaiden ruokinta]
luomuwiki:lampaat [2019/04/17 13:08]
pirkko_t [Kotieläintuotanto - luomulammas]
Rivi 9: Rivi 9:
 Luomulampolan vaatimukset ovat samat kuin hyvälle toimivalle lampolalle muutenkin esitetään. Kaikki luomulampaat mahtuvat aina ruokailemaan ja makaamaan yhtä aikaa. Niiden makuualue on kiinteäpohjainen ja hyvin kuivitettu esim. oljella tai vastaavalla luonnonmateriaalilla. Luomulampolaan tulee luonnonvaloa siten, että erilaisten valoaukkojen pinta-ala vastaa noin 5%:a eläinsuojan lattiapinta-alasta. Valoaukot sijoitetaan niin, että niistä tulee valoa mahdollisimman tasaisesti koko lampolaan. Ikkunalasin lisäksi voidaan käyttää valokatteita,​ tuuliverkkoja,​ kasvihuonemuovia ja kirkasta pleksiä. Lammas näkee huonosti pimeässä, mistä syystä yövalo on suositeltava - sen on havaittu rauhoittavan lampaita. Ikkunoita, valokatteita ja tuuliverkkoja tulee pestä tai muuten huoltaa, jotta ne vastaisivat tarkoitustaan. ​ Luomulampolan vaatimukset ovat samat kuin hyvälle toimivalle lampolalle muutenkin esitetään. Kaikki luomulampaat mahtuvat aina ruokailemaan ja makaamaan yhtä aikaa. Niiden makuualue on kiinteäpohjainen ja hyvin kuivitettu esim. oljella tai vastaavalla luonnonmateriaalilla. Luomulampolaan tulee luonnonvaloa siten, että erilaisten valoaukkojen pinta-ala vastaa noin 5%:a eläinsuojan lattiapinta-alasta. Valoaukot sijoitetaan niin, että niistä tulee valoa mahdollisimman tasaisesti koko lampolaan. Ikkunalasin lisäksi voidaan käyttää valokatteita,​ tuuliverkkoja,​ kasvihuonemuovia ja kirkasta pleksiä. Lammas näkee huonosti pimeässä, mistä syystä yövalo on suositeltava - sen on havaittu rauhoittavan lampaita. Ikkunoita, valokatteita ja tuuliverkkoja tulee pestä tai muuten huoltaa, jotta ne vastaisivat tarkoitustaan. ​
  
-Kesällä kaikki luomulampaat pääsevät vapaasti laitumelle ja talvella niille suositellaan järjestettäväksi ulkoilumahdollisuus. Koska lammas on laumaeläin,​ kasvatus tapahtuu aina ryhmäkarsinoissa. Luomulampaiden sisätilan tarve eläinsuojissa on määritelty niiden elopainon mukaan. Alla olevassa taulukossa on kerrottu pinta-alat, mitä kullakin luomueläimellä vähintään on sisätilaa käytettävissä.+Kesällä kaikki luomulampaat pääsevät vapaasti laitumelle ja talvella niille suositellaan järjestettäväksi ulkoilumahdollisuus. ​Talviulkoilusta voidaan luopua, jos lampaat ovat päässeet laidunkaudella laitumelle päivittäin ja laidunkautta on jatkettu normaalia pidempään. Syksyllä syntyneiden karitsoiden on kuitenkin aina päästävä tavella ukoilemaan. 
 +Koska lammas on laumaeläin,​ kasvatus tapahtuu aina ryhmäkarsinoissa. Luomulampaiden sisätilan tarve eläinsuojissa on määritelty niiden elopainon mukaan. Alla olevassa taulukossa on kerrottu pinta-alat, mitä kullakin luomueläimellä vähintään on sisätilaa käytettävissä.
  
 ^ Eläin kg                     ^ m2    ^ ^ Eläin kg                     ^ m2    ^
Rivi 57: Rivi 58:
 On tärkeää, että karitsoille annetaan mahdollisimman nuorina myös väkirehua ja hyvälaatuista heinää. Tämä edistää niiden luontaista kehittymistä märehtijäksi. On tärkeää, että karitsoille annetaan mahdollisimman nuorina myös väkirehua ja hyvälaatuista heinää. Tämä edistää niiden luontaista kehittymistä märehtijäksi.
  
-==== Luomutuotannossa kielletyt rehut ja lääkkeet ​====+==== Lääkintä ​ja hoito ====
  
 Luomutilalla käytetään vain eläinlääkärin määräämiä lääkkeitä. Lääkkeiden varoaika on luomutuotannossa kaksinkertainen. ​ Mikäli valmisteen varoaika on 0 vrk, on varoaika myös luomutuotannossa 0 vrk. Jos eläimen tuotantokaari on alle vuoden (esim. teuraskaritsat),​ voidaan niitä lääkitä vain kerran niiden elinaikana. Siitoslampaita saa lääkitä enintään kolme kertaa 12 kk:n aikana. Mikäli eläintä joudutaan lääkitsemään sallittua enemmän, joutuu se takaisin siirtymävaiheeseen. Lääkintäkertoihin ei kuitenkaan lasketa loislääkityksiä,​ rokotteita eikä pakollisia taudinvastustusohjelmiin kuuluvia lääkityksiä.Jos lampaalle suoritetaan eläinsuojelulain ja luomusäännösten mukaisia toimenpiteitä ​ Luomutilalla käytetään vain eläinlääkärin määräämiä lääkkeitä. Lääkkeiden varoaika on luomutuotannossa kaksinkertainen. ​ Mikäli valmisteen varoaika on 0 vrk, on varoaika myös luomutuotannossa 0 vrk. Jos eläimen tuotantokaari on alle vuoden (esim. teuraskaritsat),​ voidaan niitä lääkitä vain kerran niiden elinaikana. Siitoslampaita saa lääkitä enintään kolme kertaa 12 kk:n aikana. Mikäli eläintä joudutaan lääkitsemään sallittua enemmän, joutuu se takaisin siirtymävaiheeseen. Lääkintäkertoihin ei kuitenkaan lasketa loislääkityksiä,​ rokotteita eikä pakollisia taudinvastustusohjelmiin kuuluvia lääkityksiä.Jos lampaalle suoritetaan eläinsuojelulain ja luomusäännösten mukaisia toimenpiteitä ​
 (esim. nupoutus), niihin liittyvää lääkitystä ei huomioida lääkityskertoja laskettaessa. (esim. nupoutus), niihin liittyvää lääkitystä ei huomioida lääkityskertoja laskettaessa.
  
 +Luomueläimille on sallittua laittaa normaalit korvamerkit. Pätevä henkilö voi tarvittaessa suorittaa alle kuuden viikon ikäisen lampaan kastroinnin Burdizzon-pihdeillä,​ vanhempien eläinten kastrointi on mahdollista eläinlääkärin suorittamana.
 ==== Lisätietoa ==== ==== Lisätietoa ====
 Lisää tietoa luonnonmukaisesta lammastuotannosta voit lukea [[https://​www.proagria.fi/​sisalto/​lampaiden-ja-vuohien-luonnonmukaisen-tuotannon-hyvat-toimintatavat-opas-5588|ProAgrian Hyvien toimintatapojen oppaasta]] Lisää tietoa luonnonmukaisesta lammastuotannosta voit lukea [[https://​www.proagria.fi/​sisalto/​lampaiden-ja-vuohien-luonnonmukaisen-tuotannon-hyvat-toimintatavat-opas-5588|ProAgrian Hyvien toimintatapojen oppaasta]]

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.